Bokblads Text & Ton

    

                           Foto: www.fotoresurs.se

 Bokblads Text & Ton

 Marianne Bokblad


 Medlem i Underhållning

Nytt:

"Jag drömmer dig hit"

Jag berättar bakgrunden till den bok jag har skrivit om mina föräldrars hemliga kärlekshistoria i Frälsningsarméns värld. En stor del av berättelsen utspelar sig i Norrköping och en stor del i Vilhelminatrakten. Jag visar bilder och berättar anekdoter & kuriosa om hur det var när Frälsningsarmén kom till Sverige. 

Programmet tar 30-40 min (efter önskemål). "Videokanon" behövs för att visa bilder.


"Pilgrimsvandring i Spanien - våga vandra ensam"

Under hösten 2019 vandrade jag 12 mil från Tui vid portugisiska gränsen, till Santiago de Compostela på en vandringsled som funnits sedan kristendomens tidigaste tid. Det finns många olika vägar från olika väderstreck till den stora katedralen som byggdes till aposteln Jakobs minne. Alla kallas "Camino" och många tusen från hela världen vandrar där under hela året. Jag berättar om vägen, mötena med medvandrare och visar bilder. Programmet tar mellan 30 och 45 min beroende på önskemål. Videokanon behövs. 

"Mellan skratt och allvar"

Kåseri om smått och stort. Bland annat om hur jag gjorde bort mig när jag arbetade i det fina hotellets reception, om hur jag råkade bli representant för "den svenska synden" på 60-talet och om att jag förmodligen har sumpat hela livet genom att bli lärare. Det handlar också om min besvikelse över att inte behöva visa legitimation för att få pensionärsrabatt. 

Programmet tar 30-45 min, allt efter önskemål. Inget mer än en mikrofon behövs. 
"Om Lina Sandell och hennes psalmer"

Lina Sandell föddes i Fröderyd 1832 och skrev mer än 2000 sånger, dikter och psalmer. Hon skrev också dagbok under hela sitt liv. Jag berättar om henne och hur en del av psalmerna kom till och hur de har förändrats och i vissa fall censurerats. Vi sjunger några av de mest kända och älskade psalmerna tillsammans också. Programmet kan kortas eller förlängas efter önskemål. Foton och sångtexter visar jag med videokanon. 


"Man lär så länge man har elever"

Under 40 år som lärare har jag hunnit trassla till det många gånger - både genom missförstånd och kulturkrockar. Ganska många goda skratt tillsammans med eleverna har det också blivit. Här delar jag med mig av roligt/tokigt som hänt. Programmets längd är flexibelt, ca 30-40 minuter


 "Får psalmer låta hur som helst?"

Ett program om A.Frostenson och hans psalmer och om att delta en psalmskola och skriva i hans anda. Jag bjuder på psalmexempel som åhörarna får sjunga med i. Programmet är flexibelt efter önskemål om innehåll. Finns det någon som ackompanjerar är det en fördel. Det blir förstås bäst om det finns en videokanon för bilder, noter och sångtexter.


 "Frälsis fick jag inte säga..."

Jag berättar om hur det var att växa upp som barn till frälsningsofficerare. Ibland tar jag med gitarren och sjunger frälsningssånger med publiken. Om det finns en videokanon, kan jag visa bilder från Frälsningsarmén på 50-talet. Många känner mest till den röda kokande grytan till jul, men jag har mer att berätta om. På bilden till höger är det familjen Fogelberg, Majorerna Gustaf och Maria (på den tiden kallad Maja) och min bror David och jag. Fotot tog vi i Örebro 1955.


 Top