Marianne Bokbl​ad

Författare och fö​reläsare

Bokblads Text & Ton

Jag drömmer dig hit

Bilder på personer och platser som förekommer i boken "Jag drömmer dig hit".
 Jag avslöjar dock inget av vad som händer i berättelsen.
Maria som ung - ovanligt nog klädd i civila kläder.
Gjuterigatan 23 i Norrköping. Lisa, Marias syster, bodde på nedervåningen och Hilda och Maria i lägenheten på andra våningen. Maria var tidigare officer i FA, men hoppade av och flyttade hem när hennes pappa dog strax efter att Lisas man hade dött.
Gustaf Fogelberg. Som 20-åring skrev han på sin ansökan om att gå officersutbildning. Här är han ca 30 år.
Gustafs barndomshem, Sågartorpet, i utkanten av Norrahammar. Mamma Ruth till vänster och pappa Albert till höger. Bertha med lillebror Lennart och Gustaf och Eric. Bilden bör vara tagen 1922.
Maria som soldat i Norrköpings första kår, här med sin ungdomsgrupp.
Detta hus, som numera är restaurang Åcaféet i Söderköping inrymde Frälsningsarmén tidigare. Där var Gustaf kapten när han träffade Maria.
Frälsningsarmén i Vilhelmina dit Gustaf blev skickad hösten 1944.
Den enda bild som finns på barnen i den grupp med finska flyktingar, 40 personer, som Gustaf fick ta hand om en vecka efter sin ankomst till Vilhelmina. 20 våningssängar fick plats i armélokalen. Till vänster Astrid Hagneryd, (Ester i boken, senare boende i Söderköping) hjälpte till och Gustafs assistent Rude Ström står till höger. Pojken vid pilen är Esko.
Gustafs bror Eric var fjällmissionär i Kittelfjäll och bodde i Dikanäs tillsammans med sin fru Elsa och deras förstfödde son Kjell. Gustaf i mitten
När Maria och Gustaf träffades i mars 1944, arbetade Maria i barnbadet på BB i Norrköping.
Taget under cykelturen till Ågelsjön 1944.
Maria vid Ågelsjön.
Från 1945 fick Maria fast anställning på Holmens bruks veckohem, "Bruksgården" - det är en arbetskamrat som bevakar pottsittningen.
Ängeln som Maria slöjdade till Gustaf julen 1944. 
Ca 250 brev gick mellan Maria och Gustaf från mars 1944 till februari 1947

Utöver att jag läst alla brev, har jag också fått fakta från personer som var med under den här tiden, jag har varit på de olika platserna och läst mors och fars minnen som de skrev ner, var för sig, under sina sista år. Vissa händelser har jag också fått berättade för mig som barn. 
Gustaf och Maria hösten 1946 när boken slutar.
Tillbaka